"POSLEDICE ĆEMO TEK DA OSETIMO": Oglasio se meteorolog Todorović nakon što je Zemlju pogodila najveća solarna oluja
Nedeljko Todorović, Foto: RTS Printscreen

najveća solarna oluja

"POSLEDICE ĆEMO TEK DA OSETIMO": Oglasio se meteorolog Todorović nakon što je Zemlju pogodila najveća solarna oluja

Pikovi energije bili su kratkog trajanja, što kako objašnjava Todorović, ne bi trebalo da ostavi neke ozbiljnije posledice

Objavljeno:

Zemlja je zahvaćena najvećom geomagnetnom olujom u poslednjih 20 godina zbog velike količine koronalne mase koju je izbacilo Sunce.

"Starlink", satelitski ogranak kompanije Spejseks Ilona Maska, saopštio je danas da je uočen pad kvaliteta njenog signala i usluga jer je Zemlja pogođena najvećom geomagnetnom olujom zbog solarne aktivnosti u poslednje dve decenije. Kako objašnjava meteorolog Nedeljko Todorović, ovakva pojava dešava se jednom u 20 godina.

- Jednom u 20 godina se događa ovako jaka eksplozija na Suncu. Videla se širom planete, pre svega severne polovine, do geografskih širina 30 stepeni. Na jugu Sjedinjenih Američkih država, većem delu Evrope, delovima Azije. Prekjuče je bila jedna eksplozija koja je pogodila više Indijski okean, a jutros pogodila je Pacifik, tako da u tim regionima je taj efekt pojačane elektromagnetne energije bio izražen, što ima određene posledice na život na Zemlji - kaže Todorović.

Nedeljko Todorovic
Nedeljko Todorovicfoto: Kurir TV

"Videće se posledice"

Pikovi energije bili su kratkog trajanja, što kako objašnjava Todorović, ne bi trebalo da ostavi neke ozbiljnije posledice

- To je isto kao da idete na rendgen zračenje nekog organa, kod medicinskih pregleda. Ali te energije utiču na zdravlje čoveka u smislu da postoje od određenih, kao kažemo, meteoropata, uslovno rečeno glavobolje, reakcije reumatizma, svi oni koji su lomili kosti mogu da osećaju slične probleme, žiganje itd. S druge strane, ta energija uzrokuje poremećaj u elektromagnetnim talasima medija, radio i televizijskih signala, tako da i satelita, znači sve, i interneta uslovno rečeno, svih telekomunikacijskih prenosa energije. U krajnjem slučaju, kroz nekoliko dana, videće se i posledica u vremenskim prilikama - rekao je Todorović za Tanjug.

Bonus video:

01:29

Objavljena prva tvrda solarna rendgenska slika iz perspektive Zemlje u svetu

(Espreso/ agencije/ Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.